Informatie inzake gelnagels en gellak

Alles wat je maar wil weten over gelnagels, gellak en acrylnagels

Gelnagels

Gelnagels kunnen op de natuurlijke nagel worden aangebracht, maar ook op een kunstmatige verlenging (de zogenaamde 'tips' of 'sjablonen').

Of er verlengingen nodig zijn, hangt af van de lengte en stevigheid van je natuurlijke nagels.

Je nagels worden gevijld en verzorgd en de gel wordt in lagen aangebracht. Na iedere laag moet je je vingers onder een UV (of LED) lamp houden en wordt de gellaag gehard. Gelnagels blijven zo’n 3 à 4 weken zitten, erna beginnen ze wat uit te groeien.

Kunstnagels worden door nagelstylistes ‘tips’ genoemd. Ze worden met een speciale lijm op je natuurlijke nagels geplaatst, zonder deze te beschadigen. De gellaag komt bovenop de tips aan. Zo heb je meteen stevige en mooie lange nagels zonder te moeten wachten tot je natuurlijke nagels groeien. Wanneer je nagels groeien, groeit de tip uit en zorgt de sterke gel ervoor dat je lange nagels kan houden.

Bij sjablonen wordt er een papiertje rond de vinger onder de nagel geplaatst. Op dat papiertje wordt vervolgens de gel aangebracht. Zodra de gel uitgehard is onder de lamp, kan het papiertje verwijderd worden.

Een sjabloon kan niet bij alle nageltypes gebruikt worden en al zeker niet bij probleemnagels. De meeste nagelstylistes gebruiken daarom tips aangezien ze een mooi resultaat geven en bij alle nagels kunnen gebruikt worden.

Gelnagels

Flexibele versteviging

Gelnagels

Gelnagels

We gel nails

Gelnagels

Gelnagels

Flexibele versteviging

Gelnagels

Gellak

De naam zegt het zelf, gellak is een gel die gelakt wordt. Andere benamingen zijn 'soak-of-gel' of 'gel polish'. Een techniek die het gemak van nagellak combineert met de kwaliteit van gelnagels. Net zoals de traditionele nagellak wordt gellak aangebracht op de nagel door het gebruik van een Penceel. Deze gellak droogt echter niet uit zichzelf. De verschillende lagen van de gellak dienen uitgehard te worden onder een speciale UV-lamp of LED-lamp. Een traditionele nagellak blijft ongeveer 2-3 dagen mooi, een gellak kan wel tot 14 dagen meegaan.

In tegenstelling tot acrylnagels, bestaan er ook anti-allergische varianten van gellak.

De bekendste merken zijn Gelish, CND Shellac en IBD Gel Polish.

Voordelen gellak
 • Sneller in vergelijking met gelnagels/acrylnagels
 • Goedkoper in vergelijking met gel/acryl
 • Veel kleuren en merken
 • Anti-allergische gellaks bestaan
Nadelen gellak
 • Geen verlengingen mogelijk, dus niet voor nagelbijters
 • Blijf slechts 2 (max 3) weken mooi (wel veel beter als nagellak)
 • Niet zo sterk als gelnagels of acrylnagels

Gellak

Gelish

Gellak gelish

Gellak

CND Shellac

Gellak CND Shellac

Gellak

IBD Gel Polish

Gellak IBD
De eerste artificiële nagel

In 1954 brak tandarts Fred Slack zijn vingernagel op het werk en creëerde een kunstnagel als een realistisch ogende tijdelijke vervanging. Na experimenten met verschillende materialen om zijn uitvinding te perfectioneren, patenteerde hij samen met zijn broer Tom een succesvolle versie en startte het bedrijf Patti Nails. Fred Slack gebruikte zijn tandheelkundige apparatuur en chemicaliën om zijn natuurlijke nagel te vervangen, maar in de loop der tijd is het proces aanzienlijk veranderd.

Aan het eind van de jaren 1970 vond Dr. Stuart Nordstrom het huidige professionele vloeistof- en poedersysteem uit dat vandaag de dag in acrylnagels wordt gebruikt. Hij is ook de oprichter van CND, die een toonaangevend merk is in de nagelindustrie vandaag de dag (bekend van CND Shellak en Vinylux).

In de jaren negentig worden de hightech gels uitgevonden en worden gelnagels een rage. Inmiddels zijn de systemen acryl en gel het sterkst vertegenwoordigd in de nagelstudio’s en voor iedereen bereikbaar en betaalbaar.

Acryl

Acrylnagels worden aangebracht door middel van een poederstof gemengd met een acrylvloeistof, in de vorm van een balletje. Met een penseel wordt het balletje helemaal glad gestreken over de nagel.

Na het aanbrengen, begint het product zelf te harden (reken ongeveer 15 minuten) zonder dat je je handen onder een lamp hoeft te houden. Nadien kun je je nagels vijlen in de gewenste vorm en nagellak aanbrengen. Afwerken doe je met een speciale laklaag.

Verwijderen kan meestal met aceton of andere oplosstoffen.

In tegenstelling tot gel, bestaan er geen anti-allergische acryl nagels.

Vooral goedkopere nagelstudio's werken met acrylnagels omdat het goedkoper, makkelijker en sneller werkt, maar helaas niet zo'n mooi resultaat geeft (zie nadelen).

Voordelen acrylnagels
 • Sneller in vergelijking met gelnagels
 • Goedkopere ingrediënten in vergelijking met gel
 • Sterk
Nadelen acrylnagels
 • Geen natuurlijke look (ziet er wat fake uit)
 • Geen glans zoals gelnagels
 • De acrylgeur (stank)
 • Meer allergieën
 • Minder flexibel in vergelijking met gelnagels
 • Aceton op je handen? Really??

Samenvatting voor- en nadelen van gelnagels, gellak en acrylnagels

nagelbehandeling Gellak Gelnagels Acrylnagels
Verlenging mogelijk
Houdbaarheid 2 weken 3-4 weken 3-4 weken
Natuurlijke look
Flexibel
Sterkte
Glans
Geurloos
Uitharding UV/LED UV/LED Lucht
Anti-allergisch mogelijk
Geen aceton gebruik

De meest gestelde vragen inzake gelnagels

Vaak voorkomende "nagel" vragen:

Is het plaatsen van gelnagels pijnlijk?
Blue Nails Als u de gelnagels laat plaatsen op een professionele manier door een gediplomeerde en ervaren nagelstyliste zal de behandeling totaal pijnloos zijn. Het vijlen en frezen mag absoluut geen pijn doen. Is dat wel het geval, dan is je nagelstyliste verkeerd bezig en heeft ze de techniek niet onder controle. Op een warme dag kan de (warme) UV lamp de gel weliswaar warm doen aanvoelen. Dit kan even gevoelig zijn, maar met goede begeleiding wordt dit tot het minimum beperkt.
Kan je gelnagels zelf verwijderen?
Gel Nails Wil je geen gelnagels meer of heb je er even geen tijd meer voor? Gelnagels kunnen verwijderd worden. Pel nooit een gelnagel eraf want hierdoor kun je je nagels beschadigen en zelfs laag van je nagelplaat eraf trekken wat erg pijnlijk is! De nagelstyliste zal het gel verwijderen door met een elektrische vijl erover te gaan totdat het glad en gel-vrij wordt.
Moet ik mijn nagels laten ‘ademen’ nadat ik enkele keren gelnagels had?
Worden mijn natuurlijke nagels beschadigd door kunstnagels/gelnagels?
Wat zijn 'solar' nagels?

Historiek van nagelverzorging

 
 
 
 
 
5.000 Voor Christus

Henna verf

Veel bronnen zeggen dat nagelverzorging begon in India toen vrouwen hun vingertoppen met henna verfden - een praktijk die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat!

3.000 Voor Christus

Uitvinding nagellak

De Chinezen formuleerden een complexe lak van Arabische gom, gelatine, bijenwas, plantaardige kleurstoffen en eiwit. De oplossing moest echter urenlang, en soms zelfs 's nachts, op de nagel worden aangebracht om een goed gepigmenteerd effect te verkrijgen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1932

Moderne nagellak

In 1932 werd de eerste fles Revlon's nagellak in nog nooit eerder vertoonde kleuren op de schappen gezet - waardoor modieuze nagellakopties toegankelijker werden dan ooit tevoren

1930-1950

Kunstnagels & Acryl

In 1934 creëerde tandarts Maxwell Lappe de eerste set kunstnagels voor klanten die op hun nagels beten. Het was in 1955 dat een andere tandarts - Frederick Slack -, die na een poging om een gebroken nagel te repareren met acryl per ongeluk de zogenaamde acryl-nagelverlenging uitvond.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1976

French Manicure

De praktijk van het aanbrengen van lange kunstnagels werd wijdverbreid. Om tegemoet te komen aan de vraag naar deskundige manicures, openden schoonheidssalons zich in een nog hoger tempo. In 1976 creëerde de Amerikaan Jeff Pink een van de bekendste manicures voor drukke Hollywoodsterretjes: De Franse manicure.

1980's

The Eighties!

Er was een gebrek aan remming in de mode in de jaren '80, en ook de nagellakkleuren waren scheef....een caleidoscoop van nagellakken werd beschikbaar gesteld, van neongeel tot gloeiende fuchsia's tot schokkende blauw.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1982

UV Gelnagels

Het eerste UV Gel systeem wordt geïntroduceerd door James Giuliano ('Lamp Light' genoemd) hetwelk de weg heeft gebaand voor de moderne gel systemen (gelnagels)

2008

Gellak

CND vindt in 2008 de gellak behandeling uit met CND Shellac.

 
 
 
 
 
Beste Nagelstudio's

Review door Belmodo van Tiany Kiriloff

Deze nagelstudio's werden verkozen tot "3 adresjes voor perfecte nagels" in het Lifestyle Magazine Belmodo (and we agree!)

Love for Nails Gent
5-STAR NAIL SALON

Love for Nails Gent

Ook in hartje Gent kan je terecht voor een professionele nagelbehandeling, en dat bij Love For Nails. Check zeker de Instagram-pagina van deze nagelstudio want die staat helemaal vol met kiekjes van stuk voor stuk prachtige nagels. Favo van Tiany Kiriloff (mode- en style blogster)!

Read More
Nail couture Antwerpen
5-STAR NAIL SALON

Nail Couture Antwerpen

Professionaliteit en een behandeling op maat staan centraal bij Nail Couture in Antwerpen. Je kan er terecht voor een verzorgende manicure, een medische pedicure, een ontspannende massage en natuurlijk voor mooie nagels. Uitsluitend met zuurvrije producten!

Read More
Love for Nails Gent
5-STAR NAIL SALON

Beautiful Nails Leuven

In studentenstad Leuven kan je bij Beautiful nails by Linde niet alleen terecht voor mooie nagels, maar ook voor wimperextensions en bijwerking en kleuring van je wenkbrauwen. Wie een all-round beautyzaak van kwaliteit zoekt, is in de Louis Melsensstraat 3 aan het juiste adres.

Read More